wtorek, 10 lipca 2012

Sernik z brzoskwiniami i wiśniami

W weekend Zapuszkowany świętował jubileusz swego istnienia. Jako przykładna żona postanowiłam upiec coś pysznego, a jednocześnie lekkiego, jak na letni deser przystało. Letni wypiek koniecznie musi zawierać w sobie owoce - postawiłam na brzoskwinie i wiśnie.
Sernik,który upiekłam tego popołudnia zachwycił wszystkich gości i samego jubilata. Niestety odnotowałam także jego czarne strony - powzięte kilka dni temu postanowienie trzymania przedurlopowej diety przeszło do historii.




Składniki:

na ciasto:
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy z naturalną wanilią
1 kostka margaryny
5 żółtek
1 łyżka smalcu.
3 łyżki cukru 

Z tych składników zagniatamy ciasto, po czym wkładamy je na dwie godziny do zamrażarki.

na masę serową:
0,5 kg zmielonego twarogu
1 całe jajo i 1 żółtko
0,5 opakowania budyniu śmietankowego
0,5 szklanki cukru
0,5 kostki masła
sok z połowy cytryny
Powyższe składniki dokładnie miksujemy na puszystą
masę.

ponadto:
puszka brzoskwiń w syropie od Dawtony
szklanka podsmażonych w cukrze wiśni (uprzednio wydrylowanych)



Ciasto po wyjęciu z zamrażarki dzielimy na połowę. Jedną
część układamy lub ucieramy na dno tortownicy, na to kładziemy masę serową, a następnie pokrojone w ósemki brzoskwinie z puszki oraz wiśnie. 5 białek i pół szklanki cukru ubijamy sztywną pianę i wykładamy ją na owoce. Pozostałe ciasto ścieramy na wierzch na grubym oczku tarki. Pieczemy około godziny w temperaturze 180-190 stopni.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz