
Składniki:
- 1 podwójna pierś kurczęca
- pół puszki kostek ananasa od Dawtony
- 2 duże ząbki czosnku
- kilka pomidorków daktylowych
- miks ziół - nieco rozmarynu, oregano i chilli
- oliwa z oliwek
- sok z połówki cytryny
- szczypta soli
przed zapieczeniem
Mięso kurczęce dokładnie myjemy i obieramy z niepożądanych elementów (na które z nadzieją w kocim oku czeka już u mych stóp nasza kotka). Ja marynuję mięso wieczorem, poprzedniego dnia, w oliwie, soku z cytryny, czosnku, soli i ziołach, ale nie jest to niezbędne, by potrawa udała się. Jeśli przyprawicie przed samym zapieczeniem - też będzie smakowało :).Przed przygotowaniem obiadu - wrzucamy ryż na wrzątek i rozkręcamy piekarnik na 180st.C. Mięso dzielimy na drobniejsze kawałeczki. Przekładamy mniej więcej połowę zawartości puszki z ananasem do miseczki. Nakładamy na drewniane patyczki do szaszłyków kawałki mięsa i ananasa, układamy w płytkim naczyniu żaroodpornym. Na koniec niedbale układamy gdzieniegdzie pomidorki. Zapiekamy całość przez jakiś kwadrans.
po zapieczeniu
Ja podaję z dzikim ryżem.
Lekko, wiosennie i niekalorycznie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz