piątek, 6 kwietnia 2012

Pikantna zupa postna

Dziś Wielki Piątek.
Niezależnie od naszych indywidualnych zapatrywań na kwestie religijne uważam, że post jest potrzebny, choćby ze względów zdrowotnych. Poza tym biesiadowanie świąteczne naprawdę zyskuje inny smak i oprawę gdy wcześniej odmówimy sobie co smakowitszych kąsków! :)
Ponieważ aktualnie, jak wiele kobiet kuchennych ;), jestem zarobiona po pachy, nie bardzo miałam dziś ochotę otwierać kolejny front pod tytułem - obiad piątkowy. Jasne, mogłam usmażyć rybę, albo pobawić się w układanie na stercie kolejnych naleśników, albo zrobić racuchy... zamiast tego jednak, postawiłam na eintopf, a więc danie jednogarnkowe. Pamiętajmy, że jeśli chcemy by skutecznie nasyciło nas i rodzinę, musi być to rzecz treściwa. Rezygnujemy z mięsa, ale to nie koniec świata. Nie tylko solidny kotlet sprawia, że czujemy się najedzeni, czyż nie?
Postawiłam dziś na pikantną zupę warzywną z kawałkami roztapiającej się mozzarelli - mniam!

Składniki:
- 2-3 małe cukinie
- 1 papryka żółta lub czerwona
- spora czerwona cebula
- dymka lub gruby szczypior
- kilka ząbków czosnku
- oliwa
- kulka mozzarelli
- puszka czerwonej fasoli od Dawtony
- 2 puszki pomidorów od Dawtony
- sól
- szczypta słodkiej papryki
- duża szczypta chilli


W wysokiej patelni szklimy na oliwie posiekaną cebulę oraz czosnek. Następnie dodajemy krążki cukinii oraz kawałki papryki i dymki. Gdy całość podsmaży się otwieramy puszki - z pomidorami oraz z fasolą. Pomidory blendujemy na jednolitą masę. Fasolę odsączamy z zalewy. Zalewamy warzywa na patelni, dodajemy fasolę. Przyprawiamy. Całość gotujemy 2-3 minuty, by smaki przeniknęły się. Unikajmy zbyt długiej obróbki termicznej fasoli, bo może popękać i przemienić w mało apetyczną breję. Na koniec nakładamy do miseczek i rozdzielamy sprawiedliwie małe kosteczki sera mozzarella. Jeśli zupa jest bardzo ciepła za chwilę roztopią się i będą smakowicie urozmaicać smak tego pikantnego dania. Dla dekoracji sypię na wierzch nieco szczypiorku.

Wesołych, spokojnych świąt!:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz