
Dziś Wielki Piątek.
Niezależnie od naszych indywidualnych zapatrywań na kwestie religijne uważam, że post jest potrzebny, choćby ze względów zdrowotnych. Poza tym biesiadowanie świąteczne naprawdę zyskuje inny smak i oprawę gdy wcześniej odmówimy sobie co smakowitszych kąsków! :)
Ponieważ aktualnie, jak wiele kobiet kuchennych ;), jestem zarobiona po pachy, nie bardzo miałam dziś ochotę otwierać kolejny front pod tytułem - obiad piątkowy. Jasne, mogłam usmażyć rybę, albo pobawić się w układanie na stercie kolejnych naleśników, albo zrobić racuchy... zamiast tego jednak, postawiłam na eintopf, a więc danie jednogarnkowe. Pamiętajmy, że jeśli chcemy by skutecznie nasyciło nas i rodzinę, musi być to rzecz treściwa. Rezygnujemy z mięsa, ale to nie koniec świata. Nie tylko solidny kotlet sprawia, że czujemy się najedzeni, czyż nie?
Postawiłam dziś na pikantną zupę warzywną z kawałkami roztapiającej się mozzarelli - mniam!
Składniki:
Niezależnie od naszych indywidualnych zapatrywań na kwestie religijne uważam, że post jest potrzebny, choćby ze względów zdrowotnych. Poza tym biesiadowanie świąteczne naprawdę zyskuje inny smak i oprawę gdy wcześniej odmówimy sobie co smakowitszych kąsków! :)
Ponieważ aktualnie, jak wiele kobiet kuchennych ;), jestem zarobiona po pachy, nie bardzo miałam dziś ochotę otwierać kolejny front pod tytułem - obiad piątkowy. Jasne, mogłam usmażyć rybę, albo pobawić się w układanie na stercie kolejnych naleśników, albo zrobić racuchy... zamiast tego jednak, postawiłam na eintopf, a więc danie jednogarnkowe. Pamiętajmy, że jeśli chcemy by skutecznie nasyciło nas i rodzinę, musi być to rzecz treściwa. Rezygnujemy z mięsa, ale to nie koniec świata. Nie tylko solidny kotlet sprawia, że czujemy się najedzeni, czyż nie?
Postawiłam dziś na pikantną zupę warzywną z kawałkami roztapiającej się mozzarelli - mniam!
Składniki:
- 2-3 małe cukinie
- 1 papryka żółta lub czerwona
- spora czerwona cebula
- dymka lub gruby szczypior
- kilka ząbków czosnku
- oliwa
- kulka mozzarelli
- puszka czerwonej fasoli od Dawtony
- 2 puszki pomidorów od Dawtony
- sól
- szczypta słodkiej papryki
- duża szczypta chilli

W wysokiej patelni szklimy na oliwie posiekaną cebulę oraz czosnek. Następnie dodajemy krążki cukinii oraz kawałki papryki i dymki. Gdy całość podsmaży się otwieramy puszki - z pomidorami oraz z fasolą. Pomidory blendujemy na jednolitą masę. Fasolę odsączamy z zalewy. Zalewamy warzywa na patelni, dodajemy fasolę. Przyprawiamy. Całość gotujemy 2-3 minuty, by smaki przeniknęły się. Unikajmy zbyt długiej obróbki termicznej fasoli, bo może popękać i przemienić w mało apetyczną breję. Na koniec nakładamy do miseczek i rozdzielamy sprawiedliwie małe kosteczki sera mozzarella. Jeśli zupa jest bardzo ciepła za chwilę roztopią się i będą smakowicie urozmaicać smak tego pikantnego dania. Dla dekoracji sypię na wierzch nieco szczypiorku.
Wesołych, spokojnych świąt!:)
- 1 papryka żółta lub czerwona
- spora czerwona cebula
- dymka lub gruby szczypior
- kilka ząbków czosnku
- oliwa
- kulka mozzarelli
- puszka czerwonej fasoli od Dawtony
- 2 puszki pomidorów od Dawtony
- sól
- szczypta słodkiej papryki
- duża szczypta chilli
W wysokiej patelni szklimy na oliwie posiekaną cebulę oraz czosnek. Następnie dodajemy krążki cukinii oraz kawałki papryki i dymki. Gdy całość podsmaży się otwieramy puszki - z pomidorami oraz z fasolą. Pomidory blendujemy na jednolitą masę. Fasolę odsączamy z zalewy. Zalewamy warzywa na patelni, dodajemy fasolę. Przyprawiamy. Całość gotujemy 2-3 minuty, by smaki przeniknęły się. Unikajmy zbyt długiej obróbki termicznej fasoli, bo może popękać i przemienić w mało apetyczną breję. Na koniec nakładamy do miseczek i rozdzielamy sprawiedliwie małe kosteczki sera mozzarella. Jeśli zupa jest bardzo ciepła za chwilę roztopią się i będą smakowicie urozmaicać smak tego pikantnego dania. Dla dekoracji sypię na wierzch nieco szczypiorku.
Wesołych, spokojnych świąt!:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz