
Zupa rybna jest wspaniałą alternatywą dla zup z mięsną wkładką. Podobnie syci, podobnie urozmaica warzywny miszmasz, ale, przynajmniej według mnie, o wiele ciekawiej smakuje.
Gotuję ją rzadko, bo Zapuszkowani nie są szczególnymi jej entuzjastami - lecz gdy już zrobię, jem z zachwytem i obiecuję sobie, że będę robić częściej.
Gotuję ją rzadko, bo Zapuszkowani nie są szczególnymi jej entuzjastami - lecz gdy już zrobię, jem z zachwytem i obiecuję sobie, że będę robić częściej.
Składniki:
- włoszczyzna bulionowa - 2 marchwie, korzeń pietruchy, połówka średniego selera, nieduży por, mała młoda cebula, nać pietruchy
- 2-3 płaty odfiletowanego dorsza (może być ze skórką)
- kilka większych młodych ziemniaków
- kilka listków laurowych
- kilka kulek ziela angielskiego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 szczypty pieprzu Cayenne
- nieco soli
- kartonik pomidorów bez skórki od Dawtony
- posiekany szczypior
- włoszczyzna bulionowa - 2 marchwie, korzeń pietruchy, połówka średniego selera, nieduży por, mała młoda cebula, nać pietruchy
- 2-3 płaty odfiletowanego dorsza (może być ze skórką)
- kilka większych młodych ziemniaków
- kilka listków laurowych
- kilka kulek ziela angielskiego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 szczypty pieprzu Cayenne
- nieco soli
- kartonik pomidorów bez skórki od Dawtony
- posiekany szczypior
Rybę rozmrażamy, płuczemy i osuszamy, a następnie solimy.
Warzywa bulionowe gotujemy przez około 20 minut, a następnie wyciągamy do miseczki. Część z nich możemy zblendować i dodać do bulionu, albo wręcz drobno posiekać. Nie jestem zwolenniczką wyrzucania ich w całości - gotowany seler czy por wspaniale wzbogaca smak zupy a marchew z kolei sprawia, że staje się słodsza.
Skrobiemy młode ziemniaki, kroimy drobniej, wrzucamy do bulionu. To samo czynimy z rybą - kroimy na mniejsze kawałki i dorzucamy do zupy. Przyprawiamy, dodajemy oliwy. Blendujemy na gładką masę pomidory u również wlewamy do zupy. Całość powinna dochodzi dziś kwadrans od momentu zagotowania. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz