wtorek, 26 czerwca 2012

Chilli con carne burritos



Znane na całym świecie, teksańskie Chili con carne (w skrócie Chili) wzięło się od hiszpańskiego chile con carne, oznaczającego paprykę z mięsem. To pyszne, pikantne,sycące danie mięsne można jeść różnorako – z ryżem, z pszennymi plackami tortilli z sałatką z awokado…
Przepadam za wszystkimi wariantami, jednak dziś postawiłam na tak zwane burritos – czyli placki wypełnione farszem. Zapuszkowani byli zachwyceni – jak wszystkim, co stanowi domową wersję fast foodu.

Składniki:
1/2kg mielonej chudej wołowiny
1 puszka czerwonej fasoli od Dawtony
1 łyżka oliwy z oliwek
1 duża cebula albo dymka (ja dałam wraz ze szczypiorem)
2 ząbki czosnku
spora szczypta chilli
1 łyżeczka suszonego oregano
1/2 puszki pokrojonych pomidorów bez skórek
1 czerwona papryka
kilka suszonych pomidorów
sól
 

Siekamy cebulę/dymkę, miażdżymy czosnek, kroimy paprykę oraz suszone pomidory w kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy cebulę wraz z czosnkiem oraz sypkim chilli. Dodajemy wołowinę, mieszając intensywnie, a za chwilę pomidory wraz z zalewą. Doprawiamy solą. Przykrywamy całość i gotujemy przez kolejne 20 minut. Wreszcie dodajemy paprykę i suszone pomidory i dusimy całość pod przykryciem przez kilka minut. Na koniec wrzucamy odcedzoną z zalewy fasolę – ma być ciepła, ale niekoniecznie należy ją gotować, nie chcemy przecież by się rozpadła.
Gotowym Chili con carne nadziewam placki pszennej tortilli i podsmażam całość na niewielkiej ilości oliwy.
Można tortillę zrobić osobiście – ja dziś, przyznaję bez bicia ;), posiłkowałam się gotowymi plackami. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz