
Składniki:
- pół kilograma mięsa wieprzowego lub cielęcego
- pół kilograma wołowiny
- pół kilograma mięsa indyczego
- dwie duże cebule
- główka czosnku
- garść majeranku
- dwie łyżeczki pieprzu ziołowego
- sól, pieprz czarny
- szklanka płatków owsianych
- pęczek natki pietruchy
- 2 jaja
- 2 puszki pomidorów Dawtona - olej

W dużej misce lub garnku mieszamy mięso ze sobą - nie jest konieczne, by mieszać aż trzy rodzaje, ważne by znalazł się jeden rodzaj tłustszy, a jeden chudszy (np. wołowina i wieprzowina doskonale dopełniają się, wołowina zapewnia niskokaloryczną, chudą potrawę, a odrobina tłuszczu z wieprzowiny sprawia, że w obróbce nasze dania nie wyschnie nam na wiór). Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, siekamy połowę natki. Dodajemy do mięsa, a wraz z nimi: jajka, płatki owsiane, inne przyprawy. Wszystko mieszamy bardzo dokładnie dłońmi. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Formujemy nieduże kulki i smażymy aż z każdej strony będą zarumienione. Zarumienienie nie oznacza bynajmniej, że kotlety są gotowe - będą jeszcze duszone. Otwieramy dwie puszki pomidorów i blendujemy je na jednolitą masę, do której dodajemy pozostałą część natki pietruchy. Odrobinę solimy i pieprzymy. Zalewamy nasze pulpety takim sosem i pozostawiamy na niewielkim ogniu na około 45 minut. Ja lubię pomidorowe pulpety w towarzystwie gotowanej na sypko kaszy gryczanej.
Danie bardzo krzepiące, pyszne i aromatyczne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz