
Sałatka, którą dziś zaserwowałam to jedna z moich ulubionych.
Połączenie słodkiego ananasa ze świeżo wyciśniętym czosnkiem jest nieoczywiste, ale bardzo udane. Nie wierzycie - wypróbujcie.
Składniki:
- puszka kukurydzy słodkiej od Dawtony
- puszka ananasa w krążkach lub kostce od Dawtony
- tuńczyk w kawałkach w oleju lub sosie własnym
- torebka długoziarnistego ryżu białego
- 2 łyżki majonezu
- 2 ząbki świeżego czosnku
Ryż gotujemy wedle wskazówek na opakowaniu, a ugotowany pozostawiamy do odsączenia oraz ostygnięcia. Otwieramy puszki i odsączamy z części płynnej. O ile sok po kukurydzy czy olej po tuńczyku to nic, co należałoby magazynować, o tyle syrop z ananasa, odpowiednio rozrzedzony, może przydać się do sporządzenia orzeźwiającego napoju z kostkami lodu i listkami bazylii.
Ananas, jeśli w plastrach - kroimy na mniejsze kawałeczki. Resztę po porostu wrzucamy do miski i mieszamy. Wyciskamy 2 ząbki czosnku i dodajemy majonez. Proponuję, by było to nie więcej niż dwie łyżki, zależy nam bowiem tylko na delikatnym "sklejeniu" składników, a nie podniesieniu kaloryczności sałatki o sto procent ;).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz