Dziś, jako miłosierna ;) matka i żona postawiłam na ich wersję. A zatem - papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem raz!
Składniki:
- kilka dorobnych papryk czerwonych
- 1/2 kg mięsa mielonego (wołowina z wieprzowiną lub chuda wieprzowina)
- woreczek ryżu długoziarnistego
- 2 spore cebule
- kilka ząbków czosnku
- łyżeczka pieprzu ziołowego
- pieprz czarny oraz sól do smaku
- mała garść oregano
- pęczek natki pietruszki
- 2 jaja
- puszka lub dwie pomidorów od Dawtony (całe lub w kawałkach)
Papryki myjemy, wydrążamy ich wnętrza, pozbywając się zarówno gniazd nasiennych jak i białych błon. Na oleju szklimy drobno posiekane półtorej cebuli i czosnek. Za chwilę dorzucamy mięso. Całość podsmażamy wraz z przyprawami. Ryż gotujemy mocno al dente (jeśli na opakowaniu napisane jest, że należy gotować 20 minut, gotujemy połowę z tego, czyli 10). Siekamy natkę (odrobinę pozostawiając do sosu), mieszamy dokładnie z przyprawionym mięsem, ryżem oraz surowymi jajkami. Nadziewamy surowe papryki masą mięsno-ryżową i wkładamy do obszernego garnka, tak by papryki stały jedna obok drugiej.
W misce tworzymy sos - zawartość jednej lub dwóch puszek z pomidorami blendujemy na jednolity mus. Dorzucamy połówkę cebuli i nieco natki pietruszki,l solimy, pieprzymy i powtarzamy czynność. Zalewamy papryki sosem i na bardzo niewielkim ogniu dusimy około 10-15 minut, aż papryki będą miękkie.
To danie nie wymagające akompaniamentu, gdyż zawiera w sobie wszystkie składniki pożywnego, smacznego dania - warzywo, mięso i "wypełniacz", ja jednak podaję papryki z sałatką ze świeżych pomidorów, czerwonej cebuli i sałaty lodowej polaną winegretem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz